Zvolen porazil B. Bystricu po nájazdoch, je v semifinále

14.03.2013 Celý región

Zvolen 14. marec (TASR) - Prvýkrát sa v derby nerozvlnila v prvej tretine sieť, no nie preto, že by si obe mužstvá nevytvorili šance. Dvakrát zazvonili žŕdky po strelách hosťujúceho Dantona v 6. min a domáceho Puliša v siedmej. Zvolenčania vstúpili do zápasu, v ktorom túžili ukončiť sériu, s obrovským náporom, postupne sa v šanciach vystriedali P. Zuzin, Podkonický i Hraško, chýbal len presnešia muška, aby prekonali Chorošuna. V 18. min si Bystričania zahrali presilovku o dvoch hráčov trvajúcu až 74 sekúnd a opäť ukázali, že v početnej prevahe majú problémy. Jediná možnosť Macíka brankára Šimka nezaskočila, keď si rozvážne pokryl priestor pri pravej žŕdke. Z uhla sa snažil bez prípravy trafiť už pri hre piatich na štyroch aj Hudec, no a 17 sekúnd pred koncom nestačil puk doraziť do bránky ani Juraj Sýkora.

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 3:2 sn (0:0, 2:1, 0:1, -0:0, 1:0)
Góly: 33. Juraško (L. Jurík, Chovan), 37. Brabenec (P. Zuzin), rozhod. sam. nájazd Kalla - 25. Hudec, 47. Ján Sýkora (Macík, Kubka).
Rozhodcovia Baluška, J. Konc - Šefčík, Valach,
vylúčení 8:8,
presilovky 1:0,
v oslabení 0:1,
4174 divákov.
Konečný stav série 4:1.

Domáci sa zahrávali s osudom zápasu, v 22. min až dvakrát pustili hostí do dobrých príležitostí, Jána Sýkoru a Macíka do prečíslenia a Jurajovi Sýkorovi nechali pred bránkou priveľa voľnosti na strelu. V 25. min, dokonca v oslabení, Bystričania udreli prvýkrát, Hudec si namiesto nahrávky na Češíka zvolil strelu a otvoril skóre. Zvolenčania si úplne zakliali šťastenu, nepomohla im presilovka, o dvoch hráčoch s 28 sekundami k dobru, ani strely, ktoré brankár Chorošun priťahoval na telo ako silný magnet. V 32. min sa začala ďalšia presilovka domácich, tentoraz až 88-sekundová, a v nej Juraško od modrej vyrovnal. V presilovke s výhodou jedného hráča navyše Brabenec trafil opäť žŕdku a Bystričania nevedeli kam skôr v obrane skočiť. Lukáš Jurík a Chovan vykúzlili v 37. min ďalšiu kombináciu, ktorej chýbalo len presnejšie zakončenie. Čo nebolo, to sa zrodilo v 37. min, Brabenec našiel medzeru v chráničoch Chorošuna pri nevýraznej, no prekvapujúcej strele a dostal fanúšikov do varu.

V tretej tretine museli siahnuť hostia viac do rizika, aby zvrátili stav a udržali sa v sérii. Pomôcť im mohla presilovka od 43. min, opäť bez efektu, no v 47. min Ján Sýkora bekhendom prepasíroval puk do bránky a vyrovnal. Tesne pred koncom tretiny si zahrali ešte Bystričania od 56. min presilovku, vyznela hrozne a rozhodovalo sa až v 10-minútovom predĺžení, prvom v celej sérii. Podkonický, Brabenec, Mucha, Hraško, Chovan, Podkonický na jednej strane i Kubka na druhej mohli rozhodnúť, no rébus nakoniec rozhodli až samostatné nájazdy, vo 4. sérii bol úspešný domáci Kalla.

Hlasy po zápase :

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Posledný krok býva najťažší, videli sme to v plnej miere. Tento zápas bol vyvrcholením nášho snaženia, no Bystrica bola veľmi zdatný súper. Treba chápať históriu vzájomných zápasov, myslím si, že aj keď to bolo na nervy a šance sme nepriemeňali, treba nielen nás, ale aj Bystricu pochváliť. Naša vôľa po semifinále bola obrovská, som rád, že sme sériu dotiahli do takého konca, aký sme si všetci priali."

Vladimír Országh, kouč B. Bystrice: "Videli sme veľmi dobré vyvrcholenie dramatickej série. Prehrať v nájazdoch bolo dôstojné, aj celý výkon vo štvrťfinále boil dôstojný. Prehrať proti asi najväčšiemu favoritovi na titul nie je hanba, ukázali sme nezlomnosť, chlapci si zaslúžia poďakovanie. Nič sme Zvolenu nedarovali, hráči nechali na ľade srdce."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena: "Bol to najťažší zápas série, od začiatku dráma, sme radi, že sa šťastie k nám priklonilo, rozhodlo šťastíčko. O jeden 'lakeť' sme boli lepší, hokejovejší, bez ohľadu na to, akým pomerom séria skončila."

Jaroslav Kalla, autor rozhodujúceho samostatného nájazdu: "Ja nájazdy skúšam neustále, všímam si brankára, jeho pohyb, teraz ležal na bruchu, mal len ruku v pohotovosti, bola tam prakticky prázdna bránka. Bolo to o šťastí, nájazdy sme zvládli, vyhrali sme, aj celú sériu, zaslúžene. Postup je najdôležitejší, nejaký výkon už nie je rozhodujúci, aj keď sa nám nehralo dobre a boli sme dosť zviazaní zodpovednosťou."

Michal Hudec, kapitán B. Bystrice a strelec jedného gólu: "Veľa faulov umožnilo Zvolenu otočiť skóre, aj v samostatných nájazdoch sme boli blízko k víťazstvu. Ukázali sme však charakter a ak nás veľa ľudí podceňovalo, vyvrátili sme prognózy a dali ráznu odpoveď na nejaké pochybnosti. Pokúšali sme sa o nemožné, život ide ďalej, treba uznať kvalitu Zvolena, v rozhodujúcich momentoch mal o krok na viac."

Košice vyhrali nad Popradom, majú mečbal

Hokejisti úradujúceho slovenského vicemajstra HC Košice triumfovali v piatom štvrťfinálovom stretnutí play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad HK Poprad 3:2. V sérii hranej na štyri víťazstvá vyhrávajú rovnako 3:2.

HC Košice - HK Poprad 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Góly: 15. Jokeľ (Slovák), 32. Štrbák (Cebák), 56. Novotný (Jokeľ, Cebák) - 4. S. Takáč (Vaic, Stanfield), 18. Vandas (Hvila, Suchý). Rozhodovali: Jonák, D. Konc - Gajan, M. Korba,
vylúčení: 0:4,
presilovky: 1:0,
oslabenia: 0:0,
5135 divákov

Zostavy:

HC Košice: Hylák - Cebák, Štrbák, Deyl, Šeda, Novák, Macejko, M. Takáč - Novotný, Slovák, Jokeľ - Haščák, Pašek, Jenčík - Svitana, Marcinko, Spilar - Gmitter, Hričina, Boltun

HK Poprad: Sidor - Devečka, Fabian, Šterbák, Suchý, Kovačevič, D. Brejčák, Kurali, Jáchym - Smotrila, Stals, Vaic - Vandas, Balán, Hvila - Buc, Klouda, Jabrocký - Paločko, Stanfield, S. Takáč
/Stav série: 3:2/

Už v úvodnej minúte preveril pozornosť popradského gólmana Jenčík, ale boli to hostia, ktorí v 4. minúte otvorili skóre duelu. Odrazený puk sa dostal k voľnému Samuelovi Takáčovi a ten nemal problém zakončiť do odkrytej časti košickej bránky - 0:1. O minútu neskôr sa dostal do dobrej šance Hvila, Hylák si dal pozor. V ďalšom priebehu prevzali iniciatívu na svoje hokejky "oceliari", ani v dvoch po sebe idúcich presilových hrách však nedokázali vyrovnať. Podarilo sa to až v 15. minúte Jokeľovi, ktorému ideálne naservíroval puk Slovák a mladý útočník vymietol ľavý horný roh Sidorovej bránky - 1:1. V 16. minúte mohol nakloniť misky váh na domácu stranu Novák, Sidor si s jeho tvrdou strelou dokázal poradiť. Na začiatku 18. minúty košický obranca Deyl neustrážil Vandasa, ten sa spoza bránky natlačil až pred Hyláka a bekhendom pridal druhý gól hostí - 1:2.

Hostia z Popradu od začiatku druhej dvadsaťminútovky umne bránili a vyrážali do protiútokov. Domáci hokejisti sa snažili o kombinačnú hru, ale ich súper im úspešne narúšal rozohrávku predovšetkým v strednom pásme. Šance sa na obidvoch stranách rodili veľmi ťažko, v 28. minúte mohol zvýšiť náskok hostí Buc, ale Hylák podržal svoj tím. O tri minúty neskôr zahrmelo na opačnej strane, keď Štrbák takmer od modrej čiary prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste a využil početnú výhodu o jedného hráča - 2:2. Vzápätí "kamzíci" zatlačili svojho súpera v jeho obrannom pásme, ale nič z toho nevyťažili. V 34. minúte sa ocitol v dobrej streleckej príležitosti Pašek, Sidor dobre zareagoval a puk skryl v lapačke. Košičanov mohol po prvý raz v stretnutí poslať do vedenia v 39. minúte Haščák, s jeho únikom po pravej strane si Sidor poradil.

Popradčania vstúpili do tretieho dejstva aktívne, z ofenzívne tlaku nič nevyťažili. V 44. minúte sa dostal do úniku domáci Gmitter, ale Sidor lapačkou zlikvidoval jeho strelu do ľavého horného rohu. O minútu neskôr bol blízko ku gólu Novotný, trafil iba dobre postaveného popradského brankára. Po ňom mohol skórovať i Pašek, ale po ideálnej prihrávke netrafil priestor hosťujúcej bránky. V 48. minúte sa v podobnej príležitosti ocitol na opačnej strane Smotrila, zakončoval rovnakým spôsobom. V 52. minúte sa dostali do zakončenia Vaic i Stals, Hylák dobre zasiahol. O minúte neskôr preveril Sidorovu lapačku Pašek, stav sa nezmenil. V 56. minúte už nestačil na dorážku Novotného, ktorý poslal Košice po prvý raz do vedenia - 3:2. V závere zápasu Popradčania odvolali brankára, no gól už nestrelili.

Hlasy po zápase

Milan Staš, tréner Košíc: "Vstup do zápasu sme nemali najlepší, zaskočil nás rýchly gól hostí. Dokázali sme odpovedať, žiaľ pred koncom prvej tretiny išiel súper do vedenia po našej individuálnej chybe. V druhej tretine sme už boli lepší, súpera sme dostávali pod tlak a podarilo sa nám vyrovnať. V tretej tretine sme jasne dominovali a vytvorili sme si veľa šancí. Čakali sme na svoju príležitosť a tá prišla v podobe dorážky Novotného. Chlapcom patrí vďaka, že dreli celý zápas a splnili to, s čím sme išli do zápasu."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Do tretice sme prehrali nešťastne o gól. Je to škoda, pretože sme začali dobre a vyhrávali 1:0 i 2:1 a mali sme šance zvýšiť náskok. Nepodarilo sa to a dnes rozhodli presilovky. Čo je rarita, my sme nehrali ani jednu. Košice potom na nás vyvinuli tlak a podarilo sa im dať rozhodujúci gól. Zbrane neskladáme a urobíme všetko pre to, aby sme sa vrátili do Košíc."
 

Vyberte región